"tak sie spytam co to jest transdermala - Napalm (Avant Research)?? i do czego sluzy ?" -do smażenia wietnamskich doop ale tutaj poyeby topią na tym własny smalec, taka mała autodestrukcja, powiedziałbym "autotreblinka"
[...] a chociażby taka oliwa z oliwek czy rzepak lepiej stosować na zimno Rzepakowego lepiej w ogóle nie stosować, oliwa jest również dobra do smażenia ale do krótkiego i do mniejszych temp. Na zimno to tylko lniany bo nie powinno się go podgrzewać a smalec z tego co czytałałem to taki odpowiednik oliwy z oliwek jeśli chodzi o profil lipidowy
Najlepiej do smażenia nadają się tłuszcze zasobne w nasycone kwasy tłuszczowe i zarazem ubogie w kwasy wielonienasycone. Do takich tłuszczów należą przede wszystkim olej kokosowy oraz masło klarowane, ale dobrym wyborem okazują się także: smalec i oliwa z oliwek.
W gwoli ścisłości, smalec nie składa się głównie z nasyconych, dominującym kwasem tłuszczowym w nim jest kwas oleinowy (ten sam co w oliwie z oliwek), w dodatku nie jest tłuszczem niezniszczalnym termicznie, gdyż zasobny jest w cholesterol, który jak wiadomo dość łatwo się utlenia wydzielając szkodliwe związki. Na domiar tego jest ubogo odżywczym [...]
[...] przydałby się jakiś podstawowy sprzęt. Już samą sztangą czy sztangielkami regulowanymi można dużo zdziałać - zamiast ławeczki na początek mogą być jakieś taborety itp. W diecie rzuca się w oczy smalec -pewnie do smażenia? Lepiej np coś upiec bez takiego tłuszczu. A jeśli będzie wtedy w diecie brakowało tłuszczy to są wartościowsze jego źródła.
[...] Ewentualnie jeżeli smażymy coś trudniejszego, np. omleta, to jak najbardziej warto wysmarować patelnie tłuszczem. Resztę tłuszczów spożyć na zimno. Najlepiej olej kokosowy, masło klarowane, czy smalec. Można również użyć oleje w sprayu do smażenia, np. coś takiego: https://www.sfd.pl/sklep/ALLNUTRITION_Cooking_Spray_Butter_Oil-opis39557.html
[...] to jakis "kujawski" czy inny z masowej produkcji, to tez kiepsko. Dobry jest rzepakowy zimnotłoczony, natomiast nie nadaje się do smażenia. Do smażenia masło klarowane, smalec, olej kokosowy. Daj też tłuste mięsa, awokado, orzechy, oliwę. To nie działa tak, że tłuszcze roślinne sa dobre, a zwierzęce złe. Trzeba dbać o bilans kwasów [...]
lukakozi - akurat obawa przed cholesterolem pokarmowym jest zbyt daleko posuniętą, to raz - a dwa smalec zawiera go nie za wiele. Zachecam do zpoznania się z literaturą fachową na temat wpływ cholesterolu pokarmowego na rozwój chorób układu krązenia, choćby: Fernandez ML. Rethinking dietary cholesterol. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2012 [...]
dziś odpoczywam menu na dziś: 6 jaj 100g boczku 100g produktu do smażenia (kokos, klarowane,smalec) 500g mix mięsa 100g mix orzechów 50g gorzkiej czekolady 40g mix olejów 3-4kg warzyw mięso smażone na 100g tłuszczu. cały tłuszcz z patelni wylewam na warzywa, smakuje wybornie :-) kalorii ciągle dużo, wywalone mam na jakieś kalkulatory do przodu.
Do smażenia najlepsze są olej kokosowy, palmowy i smalec, bo są nasycone i nie mogą zmieniać się pod wpływem temperatury w różne świństwa. Dodatkowo umożliwiają smażenie w wysokich temperaturach, więc potrawy mniej nasiąkają tłuszczem. Do krótkotrwałego smażenia można używać oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, ale tylko w niewysokich [...]
[...] chleb żytni na ZAKWASIE (ten, który kupujesz odpuść - po jego wartościach odżywczych widać, że jest podejrzany, zobacz ile ma tłuszczu. TŁUSZCZ: tłuste mięsa, tłuste ryby, smalec (również gęsi), tłusty drób (kaczka, gęś), masło, olej kokosowy, awokado, oliwa z oliwek (nie do smażenia), ewentualnie orzechy (najlepiej moczone wcześniej) + [...]
[...] siena posiłek potreningowy, albo zastępstwo posiłku. Jedzac Synthe obniżyłam swój BF z 18 na 14% unknovvn staraj sie nie wkładać wszytskich i wszytskiego do jednego worka :-) Tak jak Unknovvn powiedziała, smażyć na oleju kokosowym można to dobry olej do smażenia, tak jak klarowna masło czy smalec, na tłuszczach roślinnych nie smażymy w ogóle
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Możesz do drugiego posiłku dodać, przed spaniem ten nabiał. Tak, smalec jest dobry do smażenia ze względu, że nie wydziela podczas niego szkodliwych substancji. Również dobra do smażenia jest oliwa, olej rzepakowy.
[...] winogron zastąp jednym z zalecanych źródeł tłuszczów: http://www.sfd.pl/T%C5%81USZCZE%2C_jakie_wybiera%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135648.html Do smażenia olej kokosowy, smalec lub masło klarowane. Okej, czyli jeśli zamienię olej rzepakowy na kokosowy rafinowany do smażenia to WSZYSTKO w jadłospisie jest ok czy coś do poprawki ? Nie będę [...]
Do smazenia lepiej kokosowy ewentualnie smalec. Popatrz po przepisach co dziewczyny daja zamiast keczupu i marynat, Co do kawy, to przyznam szczerze, ze nie wiem co Ci doradzic w moderacji powinna byc ok chyba.
TzGi sory za spamw poscie, ale mam krotkie pytanie do Venomika. Pytanie brzmi: czy moge zamienic oliwe rano na smalec?, bo kuzwa po oliwie moj zoladek ****owo sie zachowuje, bieganie do wc co chwile a nawet wymioty ewentualnie jakas inna prpozycja co do smazenia jajek bo robie je na oliwie albo pije oliwe z kielona a jajka smaze na suchym [...]